I KULINARIA POWIATU TURECKIEGO

czwartek, 18, maj 2017

Reprezentantki Gminy i Miasta Tuliszków, panie ze Stowarzyszenia "Razem dla dzieci", zwyciężyły w I Kulinariach Powiatu Tureckiego, które zorganizowano 14 maja w Kaczkach Średnich.

IMG 1433

 W konkursie zaprezentowały kaczkę z jabłkami z tuliszkowskich sadów w dwóch odsłonach: czerninę z szarymi kluskami oraz pierś z kaczki z pieczonymi ziemniakami i młodą kapustą. Podały także jabłkową symfonię, czyli płonący jabłecznik z bitą śmietaną.

Potrawy przygotowały: Barbara Musidlak, Magdalena Pilarz, Renata Chorążewska, Anna Jesiołkiewicz, Kinga Grześkiewicz oraz Anna Brzózka. Przepis na czerninę został zaczerpnięty ze starych rodzinnych zeszytów kulinarnych. To oryginalne danie zostało przyrządzone zgodnie z domowymi tradycjami. Zachwyciło nie tylko jurorów, ale i publiczność – niektórzy ze smakoszy mieli okazję posmakować swojskiej zupy po raz pierwszy od 50 lat. Do gustu wszystkimi przypadła także pierś z kaczki, która została przyrządzona przed publicznością oraz deser z owocami z tuliszkowskich sadów. Wszystko to podano na stole w wiosennej aranżacji. Porcelanowa zastawa, szydełkowy obrus, bukiety bzu i konwalii robiły wrażenie. Ci, którzy przybyli na Majówkę Powiatu Tureckiego, w ramach której odbył się konkurs i prezentacje gmin, mogli skosztować także rogali kasztelańskich ufundowanych przez Zdzisława Pietrzaka.

Członkinie Stowarzyszenia "Razem dla dzieci" będą teraz reprezentować nie tylko naszą gminę, ale i powiat na etapie wojewódzkim konkursu w Pile.

Wiecej zdjęć:http://www.tuliszkow.pl/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=291

POLECANY FOTOREPORTAŻ

POLECAMY