Plac Powstańców Styczniowych 1863 r. wypięknieje

wtorek, 14, sierpień 2018

2018 rewaloryzacja pl powstancow 1 00Kompozycyjne uporządkowanie przestrzeni, nowa nawierzchnia z kostki brukowej, elementy małej architektury oraz nasadzenia o wyrazistym, geometrycznym układzie i barwach zmieniających się wraz porami roku. Tak zmieni się Plac Powstańców Styczniowych w Tuliszkowie. Właśnie rozpoczęła się jego rewaloryzacja.

 

 

 

 

Przekształceniu zostaną poddane południowy i wschodni skwer oraz klomb przed Urzędem Gminy i Miasta. Pierwszy etap prac, którego efekty są już widoczne, zakłada rozbiórkę żwirowych alejek wraz z podbudową i obrzeżami oraz prace porządkowe obejmujące usunięcie chorych i obumarłych drzew i krzewów. Dalsze zagospodarowanie terenu obejmuje utwardzenie szlaków i ułożenie kostki brukowej wraz z podbudową oraz wykonanie instalacji elektrycznej dla potrzeb zasilania przewidzianych w projekcie lamp parkowych i podświetlające drzewa. Zamontowane zostaną też ławki z oparciami, kosze na śmieci, a strefa zieleni zostanie wydzielona słupkami. Elementy małej architektury zwiększą funkcjonalność przestrzeni i formalnie uzupełnią całość o estetyczne detale. W utrzymaniu trawnika przy budynku urzędu pomoże system automatycznego nawadniania.

Na terenie Placu Powstańców Styczniowych 1863 r. zostaną założone trawniki i zasadzone drzewa, krzewy i byliny. Odpowiednie zestawienie roślin zapewni atrakcyjny wygląd założenia we wszystkich porach roku. Nasadzenia będą mieć podobny geometryczny kształt w formie trójkątów przylegających do nawierzchni komunikacyjnych.

Wjeżdżających do Tuliszkowa witać będzie widok drzewostanu bogatszego o platany o kulistym pokroju, bukszpany, trzmielinę, czy berberysy przebarwiające się jesienią na różne odcienie czerwieni, pomarańczu i żółci, a później wykształcające kwiaty i owoce, które jesienią przebarwiają się na intensywnie czerwony kolor. Ciekawy akcent kolorystyczny będą stanowić też funkie o biało-zielonych, zielonkawożółtych i niespotykanych niebieskozielonych liściach.

Inwestycja podniesie walory estetyczne terenu i podkreśli znaczenie miejsca. Dodatkowe masy zieleni poprawią lokalny mikroklimat, co jest niezwykle istotne ze względu na duże natężenie ruchu samochodowego. Powstaną urokliwe strefy krótkotrwałego odpoczynku dla przechodniów.

Przedsięwzięcie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Jego koszt to 379.269,59 zł brutto.

 

  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_00
  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_001
  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_002
  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_003
  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_004
  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_005
  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_006
  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_007
  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_008
  • 2018_rewaloryzacja_pl_powstancow_1_009

Simple Image Gallery Extended

POLECANY FOTOREPORTAŻ

POLECAMY

facebook_page_plugin